Riskutbildning B Personbil 1 & 2

Riskutbildning del 1 och del 2

Riskutbildning del 1

Riskutbildning del 1 eller Riskettan B, omfattar alkohol och andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Du kan gå denna utbildning på en trafikskola. Trafiskolan meddelar Transportstyrelsen som i sin tur meddelar Vägverket när du klarat Riskettan B.

Du som ska ta ett B-körkort måste genomgå en riskutbildning i två delar innan du får göra ett förarprov.

Riskutbildning del 1 för behörighet B, även kallad Riskettan B, är den nya delen och den omfattar alkohol och andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.

Du kan gå denna utbildning på en trafikskola. Då får du diskutera och reflektera kring olika riskbeteenden i trafiken. Målet är naturligtvis att du aldrig ska bli en siffra i olycksstatisktiken. Det speciella med de risker som tas upp på denna kurs är att du i stort sett kan välja bort dem.

Det är bra om du går Riskettan B i slutet av din körkortutbildning eftersom du bör ha viss körvana för att kunna reflektera över riskerna i trafiken. Riskettan-B-kursen är minst 3 timmar lång. Den innehåller ingen körning. Du blir godkänd genom ditt aktiva deltagande enligt kursplanen.

Trafikskolan meddelar Trasportstyrelsen.

Riskutbildning del 2 – Risktvåan (Halkbanan)

Riskutbildning del 2 för behörighet B, även kallad Risktvåan B, omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Risktvåan B körs på en trafikövningsplats, ofta kallad halkbana.

Riskutbildningen består bl a av körning och inbromsningar på halt underlag. Syftet är inte att man ska lära sig att häva en sladd utan att man ska förstå riskerna med den och därför försöka köra så att man undviker att hamna i denna situation, t ex genom att anpassa sin hastighet, köra med säkerhetsmarginaler och undvika risker.

Det är viktigt att du gör Risktvåan B i slutet av körkortsutbildningen eftersom det krävs att du har erfarenhet av körning i trafik för att kunna bedöma och förstå olika risksituationer.

Personalen på trafikskolan meddelar Transportstyrelsen som i sin tur meddelar Transportsstyrelsen när du klarat Risktvåan B.

Du som går på en trafikskola får hjälp att beställa tid för riskutbildningen.

Som privatist får man själv kontakta en trafikskola respektive trafikövningsplats för att beställa tid.

Mer info på trafikovningplats och halkbanor

Bokningsbara kursdatum:

 • Ring till skolan för info!

  Kontaktperson och önskat datum:

  Vilken utbildning vill du boka?

  Risk 1Risk 2

  Vilken behörighet vill du boka?

  B-körkortMotorcykel

  Jag godkänner att ni hanterar mina personuppgifter i enlighet med gällande lagstiftning. Läs mer här

  Spamskydd *

  För att skydda oss mot automatiserad skräppost ber vi dig vänligen fylla i kombinationen i fältet:

  captcha